Ochutnávka tokajských vín

ochutnávka tokajských vínTokajská oblasť je najmenšia a súčasne najatraktívnejšia vinohradnícka oblasť Slovenska. Tradičná technológia výroby s využitím ušľachtilej plesne Botrytis cinerea, poskytuje tomuto vínu neopakovateľný charakter a vlastnosti.

Tokajské víno možno definovať ako zlatožltý zhustený nektár s buketom žeravej magmy vulkánov, tajomstvom pestovaných odrôd hrozna, podzemných tufových pivníc a snáď aj toho dubového suda.
Preto sú tokajské vína zvláštne, vo vinárskom svete jedinečné a mimoriadne obľubené.

Je to víno kráľov a kráľ vín.

Osobitne si tokajské obľúbil Goethe, ktorý prehlásil, že je to “ohnivé víno duše”

Varianty ochutnávok vín

 

Variant č.1
Variant č.2
Variant č.3
Furmint – suché Furmint – suché Furmint – suché
Lipovina – polosladké Lipovina – polosladké Lipovina – polosladké
Fordítás – sladké Muškát žltý – polosladké Muškát žltý – polosladké
Tok. výber 3 putňový – sladké Fordítás – sladké Fordítás – sladké
Pagáče, syr Tok. výber 3 putňový – sladké Tok. výber 3 putňový – sladké
Teľacia paštéta pečivo Tok. výber 5 putňový – sladké Tok. výber 4 putňový – sladké
Pagáče, syr Tok. výber 5 putňový – sladké
Teľacia paštéta pečivo Tok. výber 6 putňový – sladké
Pagáče, syr, teľacia paštéta pečivo

Výklad someliéra bude sprevádzaný fotodokumentáciou z tokajskéj oblasti